Az ingatlanvásárlás fontos kelléke a birtokba adási jegyzőkönyv

A lakásvásárlás számos lépésből áll, az ingatlan adásvételi szerződés aláírása után még ne dőlhetünk hátra! Utolsó, de egyben fontos eleme a birtokba adás – köznapi nyelven a kulcsátadás, amely több, fontos mozzanatból áll.

Az ingatlan adásvételi szerződés aláírása után következik birtokbaadás folyamata – a kulcsok tényleges átadásán túl számos vevő általi teendőt foglal magában. Ahhoz, hogy ténylegesen a vevő birtokába kerüljön a megvásárolt ingatlan szükséges a közüzemeket elrendezni. A birtokba adási jegyzőkönyv a vevő és az eladó írásbeli kötelezettség vállalási nyilatkozata, amely tartalmazza az adásvételi szerződés létrejöttét, a közüzemi mérőórákat, valamint a vevő részére átadásra került kellékeket, például távirányítót, kulcsot, stb-t, de a szerződésben egyeztetett berendezési tárgyakat is. Ezért a későbbi viták elkerülése érdekében érdemes részletes átadás-átvételi jegyzőkönyvet készíteni.

Közüzemi rendezés lépései

  • Mérőórák leolvasása, és birtokba adási jegyzőkönyv felvétele

A kulcsok átvétele után még nem zárul le a futkosás és ügyintézés. Tudni kell, hogy amíg nem történt meg a birtokba adás, addig a költségek az eladót terhelik, az összes közüzemi mérőóra állását (vízóra, gázóra, villanyóra) mindig írásban kell rögzíteni. Az interneten számos birtokba adási jegyzőkönyv minta található meg, a közüzemi cégek honlapjáról is letölthető. A jegyzőkönyv tételesen tartalmazza az ingatlanban található mérőórák gyártási számát és állását. A mindkét fél, valamint két tanú által aláírt jegyzőkönyvben arra vállalnak kötelezettséget, hogy a benne foglalt adatok valósak, valamint a mérőórák átíratását 15 napon belül megteszik, és az ügyintésében együttműködnek.

  • Mérőórák átíratása, és a szükséges dokumentumok

A közüzemi átíratásokkal kapcsolatban gyakori, hogy a vevő és az eladó közösen jelennek meg a szolgáltatóknál. Ez mindkét fél számára kedvező, hiszen az eladó részéről megtörténik a jegyzőkönyv tartalma szerinti fogyasztás megfizetése, de a vevő részéről is rögtön megtörténik a mérőórák átíratása. Az átíratáshoz általánosságban a következő dokumentumok szükségesek, azonban érdemes az adott szolgáltatónál interneten, vagy telefonon érdeklődni:

  • személyazonosító okmányok
  • adásvételi szerződés
  • birtokba adási jegyzőkönyv
  • tulajdoni lap
  • a szolgáltató általi átírási nyomtatvány