Biztosan indokolt étrend-kiegészítőt fogyasztania?

Az étrend-kiegészítők piacán még ma is nagy a káosz, sok a veszélyes készítmény, így csak nagy, botrányoktól mentes cégek megbízható eredetű termékeit javasolt megvásárolni.

Kéz alatt beszerzett, pult alól eladott, bizonytalan eredetű termékeknél viszonylag könnyen hamis vagy életveszélyes készítményekhez juthatunk, vagy kisebb bajként veszélytelen és hatástalan készítményeket adnak el nekünk, nagyon magas áron. Amennyiben étrend-kiegészítőket szeretnénk használni, mindenképpen forduljunk dietetikushoz a személyre – kor, nem, étrend, egészségi állapot, gyógyszerek – szabott alkalmazás érdekében.

Sok kereskedő és gyártó állítja: étrendünk nem tartalmazza megfelelő mennyiségben a vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat és egyéb, a szervezetünk működéséhez szükséges (vagy éppen szükségtelen) anyagokat. Ezen állítások szerint csak és kizárólag az ő termékeikkel tudjuk pótolni ezt a hiányt. Szintén gyakorta hangoztatott – ám tudományos eredményekkel nem megfelelően alátámasztott – állítás, hogy ételeink ásványi anyag- és vitamin tartalma az elmúlt évtizedekben olyan mértékben csökkent, ami mindenki számára indokolttá teszi ezek pótlását. Ne dőljünk be ezeknek! Bár az utóbbi állításnak van némi igazságtartalma, ugyanakkor nem veszi figyelembe a friss, illetve fagyasztott zöldségek-gyümölcsök, és más élelmiszerek hozzáférhetőségének javulását.

A lakosság különböző csoportjainak tápanyagigénye nagymértékben eltérő, ezért étrendkiegészítő-használatuk is más-más megítélés alá esik.

A fogyasztók célja az étrend-kiegészítők használatával a tápanyagszükséglet fedezése, egészségmegőrzés, testformálás, potenciafokozás, stb. Egészséges táplálkozás mellett a korábbi orvosi és dietetikai álláspont az volt, hogy általában véve nem indokolt az étrend-kiegészítők használata, mert a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás biztosítja a szervezet egyensúlyi állapotához, élettani működéséhez szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, vitamin, ásványi anyag, élelmi rost) és a biológiailag aktív összetevőket is.

Ez alól speciális állapotok jelenthettek kivételt, így a beteg vagy testtömegcsökkentést igénylő emberek számára fontosnak tartották a vitaminok, ásványi anyagok megfelelő pótlását. Ezek a készítmények gyógyszerként és étrend-kiegészítőként is forgalomba kerülhetnek. Nincs egységes hazai szakmai álláspont az étrend-kiegészítés szükségességét vagy feleslegességét illetően. Azt azonban kijelenthetjük, van, amikor kifejezetten hasznos lehet bizonyos készítmények ellenőrzött alkalmazása. Ezek használatánál számos szempontot kell figyelembe venni, például az étrend-kiegészítő – gyógyszer kölcsönhatások lehetőségét és az egyéni egészségi állapotot.

Kizárólag egyénre szabottan merülhet fel a vitamin- vagy ásványi anyag-, fehérje-, aminosav-kiegészítés szükségessége. A legtöbb étrend-kiegészítő alkalmazása egészséges ember számára a felhasználási előírások követése mellett önmagában nem jelent nagy kockázatot, de dietetikus vagy orvos személyes felügyelete mellett ez biztonságosabb – áll a dietetikusok hírlevelében.

Fontos azonban hangsúlyozni: mindez egészséges emberekre vonatkozik és sok esetben a „se nem árt, se nem használ” elv mentén hangzik el. Viszont egy súlyos betegség mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal, nehogy az étrendkiegészítő ellene hasson a kezeléseknek. Valamint legyünk óvatosak! Az étrend-kiegészítő nem véletlenül nem gyógyszer: bármilyen gyógyító hatást várni egy étrend-kiegészítőként forgalmazott készítménytől irreális várakozás – hiszen ha egy termék érdemben tudna hatni egy súlyos betegségre, nem lehetne bárki számára korlátlanul, recept és orvosi kontroll nélkül megvásárolni.