Fémallergia

Mi az a fémallergia?

A fémallergia egy olyan immunreakció, amelyet az immunrendszer válaszul ad a testben lévő bizonyos fémekre. Ez a reakció allergiás reakcióként jelentkezik, például viszkető, piros bőrkiütéseket, duzzanatot és gyulladást okozhat a bőrön, ahol a fém érintkezik vele. A fémallergia leggyakrabban a nikkelre, de más fémekre is kialakulhat, például az aranyra, ezüstre vagy rézre. A fémallergia általában érzékenyebbé teszi a bőrt, így könnyebben kialakulhatnak más allergiás reakciók is. Ha fémallergiára gyanakszik, kérjen tanácsot orvosától, aki segíthet meghatározni, mely fémekre érzékeny.

Fémallergia tünetei

A fémallergia tünetei általában az érintkezés helyén jelentkeznek, ahol a bőr érintkezésbe került a fémekkel. A tünetek lehetnek enyhe vagy súlyosak, és az érintkezés időtartamától és az allergén fém mennyiségétől függően változhatnak. A fémallergia tünetei közé tartoznak:

 • Viszkető, piros bőrkiütések
 • Duzzanat és duzzadt, érzékeny bőr
 • Vörös, fájdalmas kiütések vagy pattanások a bőrön
 • Égő vagy csípő érzés az érintett területen
 • Nedvedző vagy felszakadt bőr
 • Száraz, pikkelyes bőr

Ha az allergiás reakció súlyosabb, akkor a tünetek kiterjedhetnek a test más területeire is, és akár anafilaxiás sokkot is okozhatnak, amely életveszélyes lehet. Ha úgy gondolja, hogy fémallergiája van, konzultáljon orvosával, aki segíthet a tünetek enyhítésében és a további allergiás reakciók megelőzésében.

Fémallergia vizsgálata

A fémallergia vizsgálata a bőrpróbálaton (patch teszt) alapul, amely során az orvos egy kis mennyiségű különböző fémeket tartalmazó oldatot alkalmaz az érintett személy bőrére. A bőrterületet általában a hát alsó részén, a karokon vagy a mellkas közelében teszik fel. Ezután az orvos megfigyeli a bőrt, és értékeli, hogy mely fémek okoznak allergiás reakciókat.

A fémallergia teszt általában két lépésből áll: az első lépésben a bőrre felhelyezik a fémeket tartalmazó oldatot, majd 48 óra múlva az orvos eltávolítja az anyagot és értékeli a bőrreakciót. Ha a teszt negatív, akkor az érintett személynek nincs allergiás reakciója a tesztelt fémekre. Ha a teszt pozitív, azaz a bőrkiütés vagy a duzzanat jelenik meg az érintett területen, akkor az orvos további vizsgálatokat javasolhat.

A fémallergia vizsgálata segít a megfelelő diagnózis felállításában, és meghatározza, mely fémek okoznak allergiás reakciókat, így az érintett személy tudja, mely fémeket kerülje el a jövőben.

Fémallergia kezelése

A fémallergia kezelése általában az allergiás reakciók enyhítésére és a további reakciók megelőzésére összpontosít. A kezelési lehetőségek a következők:

 1. Kerülje a fémekkel való érintkezést: A legjobb módja a fémallergia kezelésének, ha kerüli azokat a fémeket, amelyekre allergiás. A nikkel allergiában szenvedőknél például el kell kerülni az ékszerek és órák viselését, amelyekben nikkel található.
 2. Bőrápolás: A bőrallergiák esetén a megfelelő bőrápolás nagyon fontos. Az érintett területeket meg kell tisztítani, és hidratálni kell a bőrt, hogy csökkentse a viszkető érzést és a gyulladást.
 3. Gyógyszeres kezelés: Ha a tünetek súlyosabbak, az orvos gyógyszeres kezelést javasolhat, például antihisztaminokat, kortikoszteroidokat vagy krémeket, amelyek csökkentik a viszketést és a gyulladást.
 4. Immunterápia: Az immunterápia olyan kezelési módszer, amely során az orvos fokozatosan növeli a szervezetnek kitett fémek mennyiségét. Ez segít csökkenteni a szervezet érzékenységét a fémekre.
 5. Fémmentes alternatívák: Az ékszerek és más tárgyak helyett fémmentes alternatívákat lehet használni, például műanyag, fa vagy üveg tárgyakat.

A fémallergia kezelése egyedi lehet az érintett személyre, az allergiás reakció súlyosságától és a fémek típusától függően. Ezért javasolt az orvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.