Függőség az édességektől: hogy győzhető le?

Édességek – kellemesebbé teszik a pihenést, szövetségeseink a nehéz pillanatokban, színesebbé teszik a barátainkkal töltött időt. Hogy szabadulhatunk meg tőlük, ha már egyszer örömmel szolgálnak?

Az édességfogyasztás örömet okoz, ezért élünk vele. Akár minden nap, több alkalommal is.

Ilyenkor szívesen viccelődünk azzal, hogy édességfüggővé váltunk. Ilyen függőség azonban valóban nem létezik, habár az alkoholhoz és a kábítószerekhez hasonlítva valóban nevetségesnek tűnhet. Helytelenül.

Cukor mindenben

Az édességek magas cukortartalmuk miatt veszélyeztetik egészségünket. Bár az adott pillanatban egy szelet csokiban élvezetet lelünk és közérzetünket is javítja, hosszú távon biztosan káros a szervezetünkre. Ami még rosszabb, a cukrot szinte mindenben megtalálhatjuk. Renget tartalmaznak a kész vagy félkész ételek, a magasan feldolgozott termékek, szószok és üdítők. Ha csak ritkán fogyasztunk belőlük, miközben nem korlátozzuk mindennapi cukorfogyasztásunk, már veszélynek tesszük ki magunkat. Jelentősen csökkentenünk kell a cukor mennyiségét ételeinkben és a nap mint nap elfogyasztott édesség mennyiségét. Ez azonban egyáltalán nem könnyű feladat, főleg ha már hozzászoktunk.

A cukor elleni küzdelemben segítségünkre lehetnek a gyümölcsök és friss gyümölcslevek. Cukor helyett italok édesítésre (én nem csak!) használhatunk jó minőségű mézet, vagy kipróbálhatjuk a steviát. Az áruházláncok pékáruit és süteményeit házi készítésűre cserélhetjük. Ha csokoládé mellett döntünk, vegyük a lehető legmagasabb kakaótartalmút. Vásárlás előtt olvassuk el a termékek címkéit. Ismerjük meg az egyes termékek pontos összetevőit.

Ha az édességek uralkodnak helyetted

Függőségről akkor beszélhetünk, ha az már veszélyezteti egészségünket, mi mégis újra és újra fogyasztjuk azokat. Még akkor is így teszünk, ha tudatában vagyunk a problémának. Nem tudjuk kezelni a helyzetet, épp ellenkezőleg – az édesség erősebb akaraterőnknél és józan belátásunknál.

Ilyen függőség esetén szakértőhöz kell fordulnunk. A terápia ugyan olyan fontos, mint más szenvedélybetegségeknél, habár a cukor és édességfüggőség sokkal ritkábban kerül szóba, mint az alkohol a dohányzás, vagy a munkamánia. A helyes étrend kidolgozásában segítségünkre lehet a dietetikus.