Hajápolás télen!

A hideg téli hónapokban hajlamosak vagyunk mellőzni hajunk kényeztetését, vagy szimplán nem vesszük észre a hajunk jelzéseit, hogy esetleg több törődést igényelne, mint  melegebb  időjárási körülmények között. A bőrünk jelzéseit hamar észrevesszük, hiszen az arcunk és kezünk is kiszárad, megfeszül, azonban a hajunk mindössze talán veszít a fényéből, vagy kissé jobban hullik a megszokottnál. A téli időszakban hajunkat sokkal jobban igénybe veszi az időjárás, ezért nagyobb mértékű odafigyelést és ápolást igényelne.

Jót tesz a hajuknak, odafigyelünk a hajszárító által okozható problémára. Lehet, hogy hajmosás után jól esik nekünk a meleg levegő, azonban a hajunkat kiszáríthatja a magas hőfok, és ha kimegyünk a hidegre, a hajunk is éppen úgy megfázhat mint mi, veszíthet a fényéből, érdessé válhat. Inkább szánjunk rá több időt és szárítsuk meg a hajunkat lassabban, közepes hőfokon,  a végektől haladjunk a töve felé.

A téli hidegben ezen kívül is tehetünk a hajunk egészségéért, például mellőzhetjük a különböző hajformázókat. Ebben az időszakban használjunk minél kevesebb hajzselét, fixálót, lakkot, és mellőzzük a hajsütővasat valamint a vasalót is. A hajnak nagyon jól esik, ha tápláljuk, és ha jól bánunk vele, meghálálja a ragyogásával. Ennek érdekében minden egyes hajmosás után öblítsük le langyos vízzel, és ehhez a vízhez adjunk néhány csepp almaecetet vagy citromot. A langyos víz simogatja a hajunkat, az almaecet, és a citrom leve pedig vitaminban táplálják.

A hajunk ápolása érdekében használjunk minden hajmosás után hajbalzsamot, vagy pakolást, esetleg készíthetünk egy otthoni, egyedileg gyártott csodaszert is. A házilag készített kifejezetten a téli hónapokban hasznos hajpakoláshoz nem lesz szükségünk sok mindenre, csak néhány összetevőre, ilyen például a citrom. Citrom általában minden otthonban van, illetve mézet is biztos találunk a szekrényben. A frissen facsart citromléhez adjunk egy nagy evőkanál mézet, és mikor végeztünk a hajmosással, kenjük be vele hajunkat még nedvesen. A pakolást 15 percig hagyjuk hatni, majd öblítsük le langyos vízzel. Ez a keverék egyaránt táplálja a fejbőrünket és a hajunkat is, valamint fényessé varázsolja kifakult hajunkat.

A hajunk egészsége érdekében télen mindig legyen rajtunk sapka, mert a hideg nemcsak a hajat, de a fejbőrt is károsíthatja, amitől a hajunk ideje korán hullásnak indulhat. Télen is fontos ezen kívül a külső-belső hidratáltság megléte, ezért minden nap minimum 1,5 liter vizet igyunk meg, és ha tehetjük ezt egészítsük ki gyógyteákkal.