Mi a kardio edzés?

A kardio edzés fogalma gyakran felmerült a testedzéssel, az állóképesség növeléssel és a fogyókúrával foglalkozó témákban. A kardio edzést gyakran helytelenül értelmezik, ezért érdemes néhány mondatban részletezni, mit is fed ez a fogalom.

A kardio edzés téves értelmezése sok esetben abból adódik, hogy a mozgásban gazdag fitneszsportokkal egyenlítik ki. Ez ebben a formában nem állja meg a helyét, ugyanis a kardio mozgást elsősorban az intenzitás folytonossága határozza meg; ezért kardio edzésnek minősül a futás, a kocogás, a gyaloglás, a úszás és kerékpározás, de más folytonos intenzív mozgást megkövetelő sportok is ide sorolhatók.

A kardio edzést nem csak a klasszikus sportágakban, hanem a futópadon, ellipszisjárón, szobakerékpáron, lépcsőző- és evezőgépen is gyakorolhatjuk.

Mindezek a mozgások rendszerint aerob edzésnek minősülnek; aerob mozgás esetén a szervezetünk oxigén jelenlétében végez munkát, azaz a mozgáshoz szükséges energia a szénhidrátok, zsírsavak és fehérjék oxigén mellett történő elégetésével keletkezik.

Ha edzés közben oxigénhiányos állapot lép fel, abban az esetben anaerob mozgásról beszélünk.