Velence látnivalók

Velence városrészei

Sokan tudják, hogy Velence 118 szigetre épült város, melyet a sok kis csatorna 177 részre oszt. Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogy könnyebben el tudjanak igazodni a hat velencei városrész, azaz sestiere között…

A San Marco városrész (Sestiere San Marco)

Ezt a városrészt tekinthetjük Velence szívének, hiszen minden turista, aki Velencében járt, büszkélkedhet legalább egy olyan fényképpel, melyen a város szimbólumává vált galambokat eteti, vagy a Dózse palota előtt, illetve a Rialto-híd forgatagában mosolyog a kamerába.

A városrész központját alkotó Szent Márk teret (Piazza di San Marco), s az öblöt a térrel összekötő Piazzettát sokan a „világ legszebb szalonja”-ként emlegetik, amely mindig is a velencei élet központja volt híres kávézóival, ahonnan mindig kellemes zene csalogatja a városnézésben elfáradt turistákat. A Szent Márk teret két oldalt a Prokuráciák (Procuratie) szegélyezik, melyeket az épületek építésének ideje alapján Régi és Új jelzővel illetnek. A szintén e téren található Óra-torony (Torre dell’Orologio) a reneszánsz építészet példája, melyet 1496-ban épített Mauro Codussi. A Harangtorony (Campanile), mely majdnem 100 méter magasan áll méltóságteljesen a Szent Márk-bazilika előtt, többszöri újjáépítés után, 1912 óta szolgál páratlan kilátással Velence városára. Közvetlenül mellette láthatjuk a Loggettát, mely 1540-től tartozik a Szent Márk tér épületei közé. A Piazzetta bal oldalán helyezkedik el a Marciana könyvtár, melyet Jacopo Sansovino tervei alapján építettek azzal a céllal, hogy a Bessarion kardinális által adományozott kódexeket itt őrizzék. Ez az épület ad otthont a görög és római szobrászat emlékeit őrző Archeológiai Múzeumnak is. A Piazzetta két oldalán két vörös gránit oszlop található, melyek közül az egyik Szent Teodor szobrát, a másik egy antik Szent Márk-oroszlán szobrot tart.

Velence Basilica de San Marco

Dózse-palota (Palazzo Ducale)

Velence egyik legismertebb műemléke, a Dózse-palota volt a Serenissima fejének, a dózsénak a palotája. A IX. században emelték, az akkori Dózse rezidenciájaként, majd többszöri újraépítést követően a XVI. században érte el jelenlegi formáját. Az épület minden termében híresebbnél híresebb festmények láthatóak, mint például a dózse trónja felett található Tintoretto Paradicsom című alkotása. A múzeum gazdag képtárában Hieronymus Bosch, Quentin Massys és Giovanni Battista festményei is láthatók.

A Dózse-palota nyitvatartása: 03.22−11.02 időszakban 9:00−19:00 óráig, 11.03−03.21 időszakban 9:00−7:00 óráig. A múzeum 12.25-én és 01.01-én zárva van. A teljes árú jegy ára 12 EUR, a kedvezményes árú jegy ára 6,5 EUR.
A Sóhajok hídja (Ponte dei Sospiri)

A Dózse-palotát köti össze a börtön épületével. 1600-ban építette Antonio Contin. Ezen a félhomályba burkolózó hídon kísérték az elítélteket a börtönbe, s az ő sóhajaik ihlették meg a velenceieket, hogy ezt a nevet adják ennek a barokk stílusban épült hídnak.

Szent Márk-bazilika (La Basilica di S. Marco)

828-ban került Márk evangélista teste az egyiptomi Alexandriából Velencébe. Ebből az alkalomból döntöttek úgy a városi méltóságok, hogy méltó templomot emelnek eme becses ereklye tiszteletére. Így született tehát a XI. és a XV. század között ez a csodálatos és grandiózus bazilika. Az épület homlokzatán és belsejében több stílus is fellelhető: a bizánci, a gótikus, a román stílus és az iszlám is nagyszerűen megférnek egymás mellett, ezzel adva meg azt az egyedülálló csodálatos jelleget, mely méltán tette ezt a bazilikát Velence leghíresebb látnivalójává. A Bazilikába a belépés ingyenes. A Pala d’Oro-ba 2,5 EUR, a Kincstárba való belépés 3 EUR (a kedvezményes árú jegy 1,5 EUR).

Rialto-híd (Ponte di Rialto)

Ez a legszebb, a leghíresebb és a legrégebbi a három, Canal Grandén átívelő híd közül. Először fából építették meg, ahogy azt egy Carpaccio festményen is láthatjuk, ha ellátogatunk az Akadémia Gelériájába. 1500-ban döntött úgy a város, hogy kőből építik újjá, s a kiírt pályázaton, melyre Michelangelo, Palladio és Sansovino is elküldték terveiket, Antonio da Ponte tervei nyerték el a városatyák tetszését. 1592 óta ez a híd Velence egyik legfrekventáltabb látnivalója.
La Fenice színház (Teatro La Fenice)

1792-ben nyitotta meg először kapuit a San Fantin templommal szemben. Kétszer is fel kellett újítani, legutóbb az 1996-os tűz pusztítása miatt. A színházba 7 EUR a belépő. A színház programja a www.teatrolafenice.it oldalon tekinthető meg.

velence látnivalók

Goldoni színház (Teatro Comunale Carlo Goldoni)

Az eredetileg Vendramin, San Salvador, vagy San Luca néven létrejött színházat 1622-ben avatták fel. 1752-ben sikerült a színháznak Carlo Goldonit, a kor legfontosabb kommédiaíróját szerződtetniük, megteremtve ezzel a színház méltán nagy hírnevét. 1979 óta működik újra színházként, amikor is egy hosszú restauráció után Goldoni: A fogadósnő, vagy Mirandolina című híres komédiájának előadásával. A színház programja itt tekinthető meg.

Ezeken a nevezetességeken kívül természetesen még sok látnivalót tartogat számunkra ez a városnegyed. A kis utcácskák, melyek közül szinte mindegyiknek saját története van; a templomok, melyek, habár nem vetekedhetnek a bazilika monumentalitásával, mégis érdemesek arra, hogy néhány percre betérjünk, s megcsodáljuk a falaikon található, azóta már talán feledésbe merült mesterek mozaikjait, freskóit. S nem utolsó sorban azok a paloták, céhes házak, melyek falait évszázadok óta mossa a sok kis csatorna, lagúna vize.

Kirándulástippek Olaszországban
Cinque Terre látnivalók
Olaszország városlátogatás
Nápoly
Siena látnivalók
Milánó

További utazási tippek
Triglav
Látnivalók és strandok Közép Dalmáciában
Louvre
Dortmund