Pollenallergia

A pollenallergia a levegőben szálló növényi pollenekre adott túlzott immunreakció. A pollenek a növények ivarsejtjeit tartalmazzák, és szél vagy rovarok segítségével terjednek. Amikor egy allergiás személy belélegzi ezeket a polleneket, a szervezetükben túlzott immunreakció indul, ami allergiás tüneteket okoz.

A pollenallergia tünetei lehetnek:

 • Orrfolyás
 • Tüsszentés
 • Orr és torok viszketése
 • Szemviszketés és vörösség
 • Száraz köhögés
 • Légzési nehézségek

A pollenallergia diagnózisa általában az allergiás anamnézis alapján történik, valamint a bőrteszttel és/vagy vérvizsgálattal ellenőrizhetők az allergiára adott immunválaszok. A kezelési lehetőségek közé tartoznak az allergiaellenes gyógyszerek, orrspray-k, szemcseppek, illetve az allergén-specifikus immunterápia, ami egy olyan terápia, amelynek során a beteg fokozatosan kitettséget kap a pollen allergéneknek, hogy csökkentse az immunválaszt. A pollenallergia megelőzése érdekében ajánlott az allergénforrásokat elkerülni, például zárt ablakokkal és ajtókkal tartani a polleneket kint a lakásban, illetve kerülni az érintkezést a pollenekkel a pollenszezonban.

Pollenallergia tünetei

A pollenallergia tünetei változóak lehetnek az egyénre és a pollen típusára is. Az alábbiakban felsoroljuk a pollenallergia leggyakoribb tüneteit:

 • Orrfolyás: A pollen allergénre adott immunreakció miatt az orrnyálkahártya duzzadni kezd, és folyadékot termel, amely az orrból folyik ki.
 • Tüsszentés: Az orrnyálkahártya irritációja általában tüsszentéssel kezdődik.
 • Orr- és torokviszketés: Az orr- és torokviszketés az allergiás reakció egy másik gyakori tünete, amelyet a pollen allergének az orrnyálkahártyára gyakorolt hatása okoz.
 • Szemviszketés és vörösség: A pollen allergének a szemre gyakorolt hatása miatt a szemek viszketnek, vörösek és könnyeznek.
 • Száraz köhögés: Az allergiás reakció során a torok hátsó része irritálttá válhat, ami száraz köhögést okozhat.
 • Légzési nehézségek: Súlyosabb esetekben a pollen allergiás reakciója a légutak duzzanatát okozhatja, ami nehezíti a légzést.

Ezek a pollenallergia tünetei általában akkor jelentkeznek, amikor a pollenkoncentráció magas a levegőben. Az allergiás tünetek a pollen szezonjában, amikor a növények virágoznak, jelentkeznek leginkább. A tünetek időtartama változó lehet, és néhány órától akár több hetig is eltarthatnak. A pollenallergia kezelése az allergén kiváltó okának megszüntetésére, az allergiaellenes gyógyszerek használatára, vagy az allergén-specifikus immunterápiára összpontosít.

Pollenallergia vizsgálata

A pollenallergia vizsgálatát allergológus végzi. Az első lépés a beteg orvosi anamnézisének és az allergiás tünetek megismerése. Az allergológus megkérdezi a betegtől a tünetek időtartamát, azok súlyosságát, és hogy mely növények, fák vagy fűfélék virágzási időszakában jelentkeznek a tünetek.

Az allergológus ezután végezhet bőrtesztet vagy vérvizsgálatot a pollenallergia kimutatására. A bőrteszt során a bőrön kis mennyiségű allergén anyagot cseppentenek, majd a bőr alatt lévő allergiás sejtek válaszreakcióját figyelik meg. Ha a bőrteszt pozitív, az azt jelenti, hogy az adott allergén anyagra adott immunválasz túlzott, és pollenallergia áll fenn.

A vérvizsgálat során az allergológus az immunglobulin E (IgE) antitestek jelenlétét méri a vérben. Az IgE antitestek jelenléte a vérben arra utal, hogy az immunrendszer allergiás reakciót mutat a pollenallergénre.

Egy másik módszer az allergiás reakciók tesztelésére a provokációs teszt. Ebben az esetben a betegnek az allergén anyagot belélegeztetik vagy a szervezetébe injektálják, és az allergiás reakciók figyelése következik be.

Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergia vizsgálata mindig orvosi felügyelet mellett történik, és csak egy tapasztalt allergológus végezheti el a szükséges teszteket és diagnózist.

Pollenallergia kezelése

A pollenallergia kezelése az allergiás tünetek enyhítésére és az allergén expozíció csökkentésére irányul. A kezelés általában magában foglalja az allergiás tünetek enyhítését célzó gyógyszerek szedését és az allergén expozíció csökkentését célzó intézkedéseket.

A pollenallergia kezelése a következő lehet:

 1. Antihisztaminok: Az antihisztaminok olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik az allergiás reakciók tüneteit, mint például az orrdugulás, az orrfolyás, a viszketés és a tüsszentés. Az antihisztaminok tabletta vagy szirup formájában szedhetők.
 2. Nazális szteroidok: Az orrdugulás és az orrfolyás enyhítésére használják. Ezek a gyógyszerek az orrnyálkahártya duzzanatát csökkentik, és segítenek csökkenteni az allergiás tünetek súlyosságát.
 3. Szemcsepp: A szemcsepp olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a szemviszketést és a szem könnyezését.
 4. Immunterápia: Az immunterápia olyan kezelés, amely során az allergén anyag kis mennyiségben adagolva szoktatja hozzá az immunrendszert az allergénhez. Az immunterápia segíthet csökkenteni az allergiás tünetek súlyosságát és csökkenteni az allergiás reakciók kockázatát.
 5. Környezeti intézkedések: A pollenallergia kezelése érdekében fontos, hogy csökkentse az allergén expozíciót. Ez magában foglalhatja a szűrők használatát a nyitott ablakoknál, a levegőszűrők használatát a lakásban, a ruhák gyakori mosását, valamint a szabadban tartózkodás korlátozását a pollen szezonban.

Fontos megjegyezni, hogy a pollenallergia kezelése mindig orvosi felügyelet mellett történik, és csak egy tapasztalt allergológus tudja meghatározni a megfelelő kezelési tervet.