Ékszerek, amik sosem mennek ki a divatból

Az öltözködésnek nagyon fontos elemei a kiegészítők, ezen belül pedig inkább a hölgyek helyeznek nagy hangsúlyt az ékszerekre. Mint a divat minden területén, az ékszerek háza táján is gyakran változnak a trendek, de azért megvannak az örökzöld darabok is, amikkel soha nem lehet mellényúlni. Az alapanyagok általában közel ugyanazok, inkább a kivitelezés az, ami a trendek szerint eltérő lehet. A nemesfémek és a drágakövek sosem tudnak kimenni a divatból.

Milyen drágakövek divatosak manapság?

Ha minőségi, márkás ékszerről beszélünk, akkor legtöbben azonnal a gyémántra gondolnak, nem véletlenül: kristálytiszta, elegáns csillogása sosem tud elavulttá válni, mindig a kifinomultságot testesíti meg. Gyűrűk, karkötők, nyakláncok készítéséhez egyaránt előszeretettel használják. A drágakövek a minőségi ékszerek nélkülözhetetlen részei.

Más drágakövek, mint például a zafír, rubin, smaragd szintén nagyon értékesek, de már egy kicsit szűkebb körben népszerűek, hiszen ezeknek a színe is nagyon meghatározó, és nem mindenki szereti az élénk árnyalatokat, illetve nem passzolnak mindenhez olyan magától értetődően, mint a gyémánt.

Az ékszerek ugyanakkor nem magukból a drágakövekből készülnek, ezek inkább díszítésként szoktak megjelenni. Az ékszer vázát a nemesfémek adják.

Milyen nemesfémet használnak leggyakrabban?

Az arany és az ezüst egyértelműen a legtöbbet felhasznált fémek az ékszerkészítésben. Ha valóban minőségi ékszerekről van szó, akkor egyértelműen az aranyé főszerep, ami különböző karátszámú verziókban érhető el. A karátszám jelzi az anyag tisztaságát.

A sárga aranynál lényegesen népszerűbb napjainkban a fehérarany. Laikus, avatatlan szemnek ez első ránézésre az ezüstre hasonlít, azonban annál tartósabb, értékesebb. A fehérarany ugyanolyan tartós és jó minőségű, mint a sárga arany, a különbség csupán annyi a kettő között, hogy a fehéraranyat más fémekkel ötvözik, többnyire nikkellel vagy palládiummal, ez adja a szokásosnál világosabb színét.

Az ékszerválasztás természetesen nagyrészt egyéni ízlés kérdése is, de nem árt, ha a minőséget is figyelembe vesszük!