Erre használják a szervó motort a gyártásban

Míg a motor fogalma általában mindenki számára ismerős – a szervó motor talán némi magyarázatra szorul. A villanymotorok egy speciális családjáról van szó: ideje megismerni, hiszen egyre nagyobb számban gyártják, mivel egyre több ipari felhasználási környezetben szükséges. Most megnézzük, hogyan működik, és mire használják.

A szervó motorról dióhéjban

Ma már szinte minden motorgyártó kínálatában megtaláljuk a szervó motorokat – a növekvő tételben történő gyártás leginkább a robotizáció elterjedésének köszönhető, mivel a robotok / automatikus robotkarok precíziós mozgatáshoz nem voltak megfelelőek a hagyományos villanymotorok.

Bár a szervó motor is egy villanymotor, ezt kifejezetten precíziós mozgatásokra tervezték: használatával előre definiált, pontos szögfordulás érhető el. Mit jelent ez a gyakorlatban? Például egy elfordulást 30 fokban, majd vissza. Gondoljunk csak egy automatizált gyártósorra, ahol számtalan ilyen mozdulat történik – hála a szervó motoroknak.

A fő különbség tehát a klasszikus villanymotor és a szervó motor között a szabályozhatóság: míg egy normál villanymotor egészen addig nyújt forgó mozgást, amíg ki nem kapcsolják az árambetáplálást, addig a szervómotor fix és precíziós mozgások elvégzésére alkalmas. Mindezt akár extrém sebességben is.

Legfőbb felhasználási területei a gyártásban

Fémmegmunkálás

Az ipari megmunkálás (vágás, fúrás, marás, stb.) komoly kritériumokhoz kötött: úgynevezett tűrést határoznak az egyes műveletekhez. A tűrés egy intervallum, amelyen belül egy hiba még elfogadható. Ha például a tűrés 0,16 mm, akkor maximum ennyivel különbözhet a végleges méret a papíron előírt – úgynevezett névleges – mérettől.

Ez is megmutatja, hogy mekkora szükség van a precíziós mozgatásra. Jellemző felhasználási terület például a hajlítás illetve préselés – gondolj csak egy befőttes üveg tetejére: mindegyik épp ugyanakkora, és ugyanúgy görbül.

Famegmunkálás és CNC

A számítógép-vezérelt megmunkálás (CNC: Computerized Numerical Control) alapja a szervó motorok használata, hiszen a számítógépes program által leírtaknak hűen, magas precizitással történik a megmunkálás, és ezért egyezik meg minden egyes elkészült darab, amelyek gyakorlatilag megkülönböztethetlenül ugyanolyanok.

Textilipari gépek

A ruhagyártás is sokat köszönhet a szervó motoroknak, beleértve a varrást, gépesített szövést, kötést stb. – a ruhák mellett természetesen textíliák széles skálájáról beszélhetünk: a függönyöktől a fotelek kárpitjáig az alkalmazandó technológia meglehetősen hasonló.

Mozgatás

Gondoljunk például olyan futószalagra vagy egyéb lineáris továbbító mozgatásra, ahol egy pillanat alatt adott helyre viszi a tárgyat a rendszer, milliméter pontosan. A gyors és precíziós mozgatás mögött szervó motorok állnak.

Ugyanez érvényes a robotkarok – akár egészen komplex robotkarok – esetén is. Sokszor mindegyik, szögelfordulást lehetővé tevő csuklóban egy kis méretű, beépített szervó motor található.

Nyomdák, nyomtatás

A szervó motorok nem csak a papír precíziós továbbításában, hanem a nyomtatófejek pontos mozgatásában is szerepet játszanak: ennek köszönhető, hogy a digitálisan megtervezett és tördelt vizuális elemek a valóságban is épp oda kerülnek a papíron, ahová azt megálmodták – illetve hogy két egymás melletti hasáb sorai épp egy vonalban vannak.

Csomagolás

Az alacsony inerciájú szervó motorok széles körben használatosak a csomagoló illetve szétválogató berendezésekben is. Itt is arról van szó, mint a fent említett környezetekben: egy mozdulat, nagy számban ismételve, és pontosan kivitelezve.

Egyéb felhasználási területek

Cikkünk ugyan a gyártásra fókuszál, azon kívül is széles körben használják a szervó motorokat – hogy csak egy hétköznapi példát említsünk: a digitális fényképezőgép autófókusz állítása is szervó motorral történik.